TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00408

  „Megmozdul a LEGO – robotika világa az általános iskolában”

  Művészeti rendezvények, alkotó programok szervezése Kazincbarcikán

  A projekt bemutatása:

  A digitális eszközökön felnövő gyermekek számára meg kell teremtenünk annak a lehetőségét, hogy felfedezzék a számítógép, a virtuális tér és a valós gyakorlati problémák közötti összefüggéseket, hogy gyakorlatot szerezzenek a valós, gyakorlati problémák megoldásában, mindezt játékosan fejlesztő módon.

  A robotika többek között fejleszti a kreativitást, a logikai készségeket, az algoritmikus gondolkodást, a finommotorikus készségeket, a csapatmunkát, a kommunikációs készséget, a problémamegoldó készséget.

  A gyerekek megismerkednek a LEGO Matek, a LEGO Mindstorms és a WeDo programok, robotok felhasználási lehetőségeivel.

  Miközben a gyerekek közösen robotot terveznek, megvitatják az építéshez szükséges tudnivalókat, hozzáteszik a saját ötleteiket, amelyek mellett kiállnak, érvelnek, és végül konszenzusra kell jutniuk, ha eredményt szeretnének, vagyis működőképes robotot. A robotok programozása során megtanulják, hogy miként kell csapatban dolgozni és egyenlően elosztani a feladatokat. Ez a készség (is) hatalmas előny lesz felnőtt korukra.

  Mind a mechanikai, mind a programozási megvalósítás során a gyerekek saját elképzeléseik, terveik, algoritmusuk szerint valósítják meg a robot elkészítésének folyamatát. Nagy hangsúly van a kipróbáláson és az alternatív útvonalak, ötletek kitalálásán.

  Tervezett programok:

  • Robotika műhelyfoglalkozások– Korosztály: 6-14 év – 3 csoport x 45 foglalkozás
  • Nyílt nap 2 alkalommal„Megmozdul a LEGO”: Szakkörünk megnyitja kapuit, hogy az érdeklődők megismerjék az élményszerű tanulást, melyben diákjaink részt vehetnek a robotika szakkörök során
  • Családi nap 3 alkalommal: A játék izgalmas és vonzó. Ötleteket szül és összekovácsol. Erre nagyon jó lehetőséget ad a családi nap, melyre a bevont diákok szüleit és testvéreit várjuk majd.

  A környezeti megújulás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a város életében a közösségi megújulás. Ebbe a képbe úgy gondoljuk, hogy szorosan beleilleszthető pályázatunk, hisz a Kolorcity koncepció jegyében a kreativitás, az alkotói vágy, a művészeti szabadság, a játékosság egyaránt jellemzi a tervezett foglalkozásainkat.

  • újszerű környezet (modern, színes LEGO szoba kialakítása babzsákokkal)
  • újszerű technológia – eszközbeszerzés- robotika megjelenése az általános iskolai oktatásban

  Itt tartunk most:

  • kialakításra került a LEGO szoba; egy olyan interaktív környezet, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat és játszva tanulhatnak.
  • beszerzésre kerültek a tabletek, a LEGO matek készletek és a LEGO MINDSTORMS® EV3 robotok
  • és végre a gyerekek birtokba vehették a LEGO birodalmat!

  Óriási álmunk vált valóra, amikor iskolánkban pályázati keretből kialakításra került a LEGO szoba.

  A LEGO Matematika és a LEGO Robotika szakkörök megtartására szolgáló szoba belülről is impozáns kialakítású.

  E csodálatos festett LEGO képek Rási Erzsébet festőművésznek, a Litoplán Kft. munkatársának keze munkáját dicsérik, melyet ezúton is nagyon szépen köszönünk.

  A LEGO szobában helyet kapott egy több rekeszes színes tároló szekrény, melyben a foglalkozásokhoz szükséges LEGO tartozékok tárolhatók.

  Megérkezetek a LEGO szobába a bútorok is. Az asztalok és a babzsák fotelek, a LEGO Matematika és a LEGO Robotika szakkörökön résztvevő gyermekek kényelmét maximálisan szolgálják.

  A bútorok elrendezése a kiscsoportos foglalkozások megtartására kiválóan alkalmas.

  Beszerzésre kerültek a LEGO Matematika és a LEGO Robotika foglalkozások megtartásához elengedhetetlenül szükséges dobozok, melyek minden olyan elemet tartalmaznak, melyből a feladatban szereplő munkadarabok megépíthetőek.

  A projekt keretében megérkeztek a tabletek is, melyek később segítséget nyújtanak majd a LEGO Robotikában a programozási feladatok elvégzéséhez.

  Számunkra igazán nagy örömöt az jelentett, amikor az alsós és felsős tanulóink, a LEGO Matematika és a LEGO Robotika foglalkozások keretében kipróbálhatták a fent felsorolt eszközöket.

  Gyermekeink már nagyon várják, hogy a projektben szereplő valamennyi programpont megvalósuljon és a járványhelyzet javulásával gyakrabban birtokba vehessék ezt, a Kazincbarcika városban egyedülálló és lenyűgöző LEGO szobát.