NÉPMESE NAPJA – ÁLLATOK VILÁGNAPJA A KAZINCZYBAN 2022. II.

  Ebben a tanévben ötvöztük a magyar népmese napját és az állatok világnapját. Egy pályázatot írtunk ki, amelyben állatmeséket és hozzájuk kapcsolódó illusztrációkat vártunk. A pályamunkákból készült kiállítás már megtekinthető az aulában. A pályázat eredményhirdetésére is sor kerül a közeljövőben.

  A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük a magyar népmese napját Benedek Elek születésnapján, ezzel is tisztelegve a mesemondó munkássága előtt.

  A mese maga a kincs, de az út is, amelyen eljutunk hozzá. A népmese az élőbeszéd művészete.

  Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először, az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

  Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldoggá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és az állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

  A Népmese Napja – Állatok Világnapja rajzkiállításról készült további képeket iskolánk Facebook oldalán tekinthetik meg.