2022.09.20 – Füzérradvány

    2022. szeptember huszadikán a Szuhakállói Gárdonyi Géza Tagiskola 43 diákja ismét tartalmas, élményekkel teli tanulmányi kiránduláson vehetett részt az Esélyegyenlőséget a Falusi Kisdiáknak Alapítvány jóvoltából.

    Iskolánk diákjai és pedagógusai nagyon hálásak az alapítványnak mert már sokadik alkalommal biztosítottak pótolhatatlan lehetőséget a gyerekeknek, hiszen legtöbbüknek esélyük sem lenne ilyen helyekre eljutni, hátrányos helyzetük, családjuk szűkös anyagi körülményei miatt.

    Ezen a hűvös szeptemberi reggelen már hét óra előtt indulásra készen toporgott a sok kisdiák az iskola aulájában. Tíz óra előtt érkeztünk meg Füzérradványba, ahol a Károlyi kastélyt látogattuk meg. Az alsó tagozatosok múzeumpedagógiai foglalkozás keretében kincset kerestek, egyúttal megismerkedtek a kastély történetével is. A felsősök tárlatvezetéssel egybekötve járták be a csodálatos épület minden zegét-zugát. A délelőtt további részében a számtalan érdekességet tartogató 100 hektáros parkban barangoltunk, évszázados fák között, és a halaktól hemzsegő tó partján.

    Második állomásunk Széphalom volt, ahol a Magyar Nyelv Múzeumába látogattunk. A Toldi termet, és a Kazinczy Ferenc életét bemutató kiállítást tekintettük meg. A rendkívül igényes színvonalas tárlatokat rengeteg interaktív elem gazdagította, így ez a hely is emlékezetes maradt minden korosztálynak. A gyerekek izgatottan próbálgatták, hogyan írtak tintával elődeink, vagy hogy melyik emotikon mely verssort idézi meg a Toldiból, Kazinczy Ferenc édesanyjának írt első levelét is érdeklődve betűzgették a kisebbek is.

    Késő délután, a szülők fáradt, de csillogó szemű, mosolygós gyerekeket várhattak haza, akik bizonyára sokáig mesélték élményeiket.

    Az esemény képei ide kattintva tekinthetőek meg!