VÉGET ÉRT A VÉGTELEN?

  Befejeződött az „UNIVERZÁLIS UNIVERZUM” elnevezésű tehetségfejlesztő programsorozat.

  A ZÁRÓESEMÉNYT Csintalan Kitti, 6. a osztályos tanuló csodálatos éneke nyitotta meg, majd  Emri Attiláné tagintézmény-igazgató helyettes köszöntötte  a programban részt vett gyermekeket, szüleiket, a meghívott vendégeket, érdeklődőket, majd kiemelte a pályázat lényegét. Ezután megtekintésre ajánlotta a féléves munkát bemutató kiállítást.

  A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő 2023-ban írta ki a pályázatot a természettudományok iránt érdeklődő felső tagozatos gyermekek fejlesztésére a Kultúrális és Innovációs Minisztérium megbízásából. A második félévben megtartott foglalkozásokon a gyerekek kalandoztak a matematika, informatika, biológia, földrajz, csillagászat, kémia, fizika, ökológia területein. Bepillantást nyerhettek az őket körül vevő világ rejtelmeibe, furcsaságaiba, csodálatos vagy éppen félelmetes jelenségeibe.  A tanáraik igyekeztek felkelteni az érdeklődésüket a természet megismerésére. Vizsgálták az égboltot RUDOLFTELEPEN; túráztak AGGTELEKEN; megismerhették a csapvíz készítésének folyamatát LÁZBÉRCEN, a TŰZOLTÓSÁG munkáját Kazincbarcikán. Budapesten a CSODÁK PALOTÁJÁBAN tapasztalhatták meg a fizikai jelenségeket. A  TARDONAI-DOMBSÁGON pedig a környék vegetációját, geológiáját tanulmányozhatták.           A pályázatnak köszönhetően 2 db. érintőképernyős monitort, asztali és digitális mikroszkópokat, ph-mérőeszközöket, napelemes modelleket sikerült beszerezni, amelyek a tanórákat színesíthetik a jövőben.

  A 18 gyermeket az előzetesen elvégzett tehetség-felmérő teszt eredménye alapján választották ki a Dózsa György   és a Kazinczy Ferenc Tagiskola diákjai közül:

  DÓZSA GYÖRGY TAGISKOLA:

  Ádám Roland, Bodnár Csenge, Csintalan Kitti, Erős Dániel, Lavács Vivien, Magyar Bence, Mester Mihály

  Molnár Balázs, Orosz Péter, Rónaföldi Nándor, Tóth Luca, Vécsei Hanna, Tóth Bence

  KAZINCZY FERENC TAGISKOLA:

  Csonka Benedek, Stefán Márk Balázs, Szabó Roxán, Viszóczky Ábel, Vladár Zsófia

  Köszönjük a gyermekek aktív részvételét, érdeklődésüket, problémafelvetéseiket, kreativitásukat, jókedvüket!  Reméljük, hogy ez a hozzáállásuk még sokáig megmarad, s évek múlva mérnökként, matematikusként, informatikusként, orvosként, vagy bármilyen képzett szakemberként üdvözölhetjük őket!

  Köszönjük a szülők támogatását, ösztönzését!

  Fónagyné Pál Zsuzsanna, Kurustáné Bencs Gizella, Müllerné Toldi Tímea, Kedves Balázs