HATÁRTALANUL – Csodálatos Délvidék (2023) 1. nap

  2023. április 24-én lelkes csapatunkkal: 42 diák, 4 kísérő pedagógus, idegenvezetőnkkel, Holló Gyula bácsival hajnalok hajnalán (5.00 órakor) indultunk a Délvidékre, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által szervezett Határtalanul! programra.

  Barátságunk jeléül

  A csodálatos napfelkelte, a virágzó, sárgán tündöklő repce ültetvény, a sarjadó vetés, a zöld mezőn fel-feltűnő őzikék látványa kárpótolt a korai ébredésért.

  Utazásunkat a Kis üveggolyó című dal tanulásával kezdtük, melyet a Kerekharaszti pihenőben már vidáman énekeltünk, miközben felkötöttük az idegenvezetőnktől, Gyula bácsitól kapott barátság karkötőt.

  A röszkei kétpontos határátlépés után érkeztünk meg Vajdaság legmagyarabb városába, Zentára.

  Zenta Fő-terén

  A város legszebb közintézményét, a Fő-téren található városházát a helyi idegenvezető kíséretében néztük meg.

  A városháza előtti parkban

  A leglátványosabb eleme a központi aula, a gazdagon díszített kerekded díszlépcsőház. A másik jellegzetessége a 48 méter magas óratorony, melynek körteraszára 209 lépcső vezetett fel, ahonnan a kilátás gyönyörű volt a városra, a Tisza partra és a folyóra.

  A díszlépcsőház

  Az órát régen klasszikus módon, súlyokkal működtették, mint az ingás órákat: 8 naponként kellett felhúzni, most azonban már elektromos szerkezet van a helyén.

  A toronyban pár éve a Zentai csatára emlékező kiállítást rendeztek be. A kiállításon régészeti leleteket, korabeli egyenruhákat, fegyvereket, zászlókat láthattunk, valamint egyik teremben egy animációs kisfilmet néztünk meg a csatáról.

  https://videa.hu/…/zentai-csata-1697-O1Q5Ed5XN20svB12

  A zentai csata emlékművénél

  Megismerhettük a csata történetét: A zentai csata 1697. szeptember 11-én a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb csatája volt. A szövetséges keresztény sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet aratott az Elmas Mehmed nagyvezír által vezetett török hadakon, a jelenlevő II. Musztafa szultán seregén.

  A kiállítóteremben

  Ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az Oszmán Birodalom igája alól.A történelmi bemutató után a Tisza partra mentünk, hogy elhelyezzük koszorúnkat a győztes zentai csata emlékművénél.

  Megemlékezés

  Majd utunkat folytatva Csantavérre érkeztünk. A település nevének említése Mátyás király nevéhez fűződik, aki a falut édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek adományozta. Csantavér jelképe a hatalmas Páduai Szent Antal bazilika. A három kupolával ékesített templom 42 méter magas központi kupolája már több kilométer távolságból is látható volt.1929-ben a település lakóinak segítségével építették az 1815-ben épült régi templom helyére.

  A Páduai Szent Antal bazilika előtt

  A késő délutáni órákban érkeztünk Kishegyesre, ahol vendéglátóink már vártak bennünket, elfoglaltuk a szálláshelyünket, és elfogyasztottuk a finom vacsorát.

  Már az első napon is sok-sok élménnyel gazdagodtunk.

  Kishegyes

  Az első napunk eseményei képekben (Facebook):

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=727914822670066&set=pcb.727914432670105