HATÁRTALANUL! 2024 (2. nap)

  Ismerjük meg a varázslatos erdélyi tájakat!

  2. nap

   „Csaba királyfi nyomdokain járva…” érkeztünk Székelyföld fővárosába, Marosvásárhelyre.

  Marosvásárhely jelképe a két csodaszép szecessziós remekmű, a Városháza és a Kultúrpalota épülete.

  Mindkettő a XX. század elején épült Bernády György polgármester kérésére Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.

  A magyar szecesszió gyöngyszeme a Kultúrpalota épülete, ahol helyi idegenvezető kalauzolt bennünket.

  A Kultúrpalota előcsarnokában

  A palota külső homlokzatát mozaikok és szobrok díszítik. A dombormű a Hódolat Hungáriának címet viseli, közepén a Magyarországot jelképező nőalak ül, fején a koronával, mellette pedig a magyar történelem kiemelkedő alakjait láthatjuk.

  Az épület tetejét a pécsi Zsolnay-gyár színes zománccserepei fedik.

  A gazdagon díszített előcsarnokban Táltosok és a Székely mesemondás freskók látvány lenyűgözött bennünket. Majd az első emeleten a  Tükörterembe léptünk. Jellegzetessége a tizenkét festett üvegablak, ezek a hun-székely közös eredet hagyományaiból kiindulva mutatják be a hun őstörténet jeleneteit.

  A középen található, Nagy Sándor által tervezett ablakok székely népballadákból vett jeleneteket ábrázolnak. A terem két végét egy-egy hatalmas velencei tükör zárja le.  

  A második emeleten, a kis hangversenyteremben a filharmonikusok próbáltak, melyet csodálattal hallgatunk.

  A másik különlegesség a Városháza.

  A Rózsák tere, közismert nevén a Főtér látványossága az ortodox székesegyház, Bethlen Gábor fejedelmünk szobra és a virágóra. A szerkezetet egy helyi óraműves készítette, és több mint hatvan éve működik már. 2022-től magyarul és románul is szerepel Marosvásárhely (Târgu Mureș) felirat, melyet épp ott jártunkkor ültettek virágokból.

  Marosvásárhelyről Farkaslakára Tamási Áron, a székely nép legnagyobb írójának szülőhelyére indultunk.

  Tamási Áron egy kapocs a magyarság között. Az életútjával megmutatta, hogy bár bejárta a világot Gyulafehérvártól Kolozsvárig, Amerikáig, Budapestig, de poraiban visszatért a szülőföldre, mert az nagyon fontos volt számára. Munkássága az Ábel trilógiában csúcsosodik ki, melynek híres mondata a szülőföldhöz ragaszkodás csodálatos megfogalmazása. ‘Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.’

  Kívánságára szülőfalujában, Farkaslakán temették el a templomkertben. Síremléke a Hargitáról származó kb. 8 tonnás bazalttömb, melynél koszorút helyeztünk el.

  Szejkefürdőn először Orbán Balázsnak, a Székelyföld leírójának síremlékénél tisztelegtünk, melyhez székelykapu-soron át vezet az út.

  A kopjafás-féldomborműves síremléket, az Orbán Balázs bronz arcképével Orbán Áron székelyudvarhelyi szobrászművész-tanár tervei szerint építették. Közösen elénekeltük a Székely himnuszt, melynek elhangzása után egy székely bácsi jött oda hozzánk és mesélt a Legnagyobb székelyről.

  „Én családdal nem lévén megáldva, a magyar népet tekintem családomnak s azt is kívánom fő örökösömmé tenni.”

  Orbán Balázs sírhelye mellett található a Mini Erdély Park, Románia egyetlen multikulturális, tematikus makettparkja, amelyben Erdély legfontosabb történelmi épületeinek kicsinyített mását tekinthettük meg. Erdély több mint 80 legjelentősebb várának, erődtemplomának, kastélyának és más műemléképületének makettjét mutatja be, ezek többsége a nemzeti örökség, illetve az UNESCO Világörökség része.

  A parkon kisvasút pálya fut, ezért elmondhatjuk, hogy vonatoztunk a történelemben.

  Mini Erdélyben jártunk.

  A nap végén – még mielőtt megérkeztünk volna az új szálláshelyünkre – Pap Jenő bácsi, nyikómalomfalvi fafaragó udvarába látogattunk el, ahol betekinthettünk a székelykapu készítésének rejtelmeibe.

  Jenő bácsi az édesapjától tanulta a mesterséget. Erdély szerte többszáz székelykapu és kopjafa kíséri az ő keze munkáját.

  Jó minőségű fa, fafaragó készlet és egy kis kézügyesség. Lovas Kristóf 8. a osztályos tanulónk is ügyeskedett.

  A Pap Jenő bácsinál tett látogatás és a csodálatos fafaragó munka után érkeztünk meg vendéglátóinkhoz, akik szeretettel és finom vacsorával vártak bennünket.

  A 2. nap látnivalói közül sem tudnánk kiemelni egyetlen egyet sem, hiszen mind-mind csodálatos és érdekes volt.