Munkácsy Mihály: Honfoglalás (1893)

 

Ki is volt Árpád fejedelem?

A legenda szerint a többi kapitány előtt is elsőként lépett Pannónia földjére.  A Nyék hegyén ütött először tábort, ennek közelében alapította Fehérvár városát Szent István király, aki  őtőle  eredett. Árpád pedig népe között megtöltötte szarú kürtjét a Duna vizéből,és ama kürtre a mindenható Isten

kegyelmét kérte mind a magyarok előtt adja nekik az Úr ezt a földet mindörökre. Szavait végezvén felkiáltottak a magyarok: Isten, Isten, Isten.

Háromszor hangoztatták mind szokás a magyarok közt mind a mai napig.

 

Árpád fejedelem Magyarország egyik legjelentősebb történelmi alakja. A hagyomány szerint az ő uralma alatt foglalta el a magyar nép a Kárpát-medencét. Ezt az időszakot nevezzük honfoglalásnak. A fennmaradt történelmi források alapján hozzávetőleg ötvenöt éven át vezette a magyarokat. Tőle származtatják az Árpád-ház uralkodóit, akik 907-es halálát követően majdnem 400 éven át uralkodtak Magyarország felett.

 

A krónikáink szerint a hun Aetilea/Attila/Atilla/Etele szépunokája; Ernák/Irnik ükunokája; Ed dédunokája; Ügyek és Emese unokája; Álmos vezér gyermeke, aki körülbelül 840-ben látta meg a napvilágot. Az Árpád-ház ősanyjának Emesének a szent Turul-madár, családjuk címermadara, jelezte fia Álmos és annak ivadékai születését.

Innen ered az Árpád-ház eredeti neve, a TURUL-NEMZETSÉG.

Sumír nyelven ÁRPÁD: "DICSŐSÉGES,  VÁLASZTOTT”.

 

Árpádról is mint daliás férfiről emlékeznek meg a krónikák, aki mindenben apjára, Álmosra hasonlított. Ezekből az adatokból következtethetünk arra, hogy az Árpádok rendkívül magas termetűek voltak, főleg kortársaikkal összehasonlítva.

Erről a magyar királyi udvar számos vendége megemlékezik.

A legenda szerint Óbudán temették el a honfoglaló hadvezért és fejedelmet.

 

___________________________________________________________________________________

 

Árpád nagyfejedelem (845 körül – 907. július eleje) a honfoglalás idején a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt. Tőle származnak az Árpád-ház uralkodói, akik Árpád halálát követően négy évszázadon át uralkodtak Magyarországon.

 

Árpád Álmos vezér gyermeke volt, aki a honfoglalás idején - 895-ben - már középkorú férfi lehetett, és  akinek a fia már önállóan hadsereget vezetett. Árpád még Álmos életében a törzsszövetség vezetője, nagyfejedelem lett.

A fejedelem feleségének a nevét nem őrizte meg a történetírás. Öt fiának neve maradt fenn: Levente, Tarhos, Üllő, Jutocsa és Zolta.

Az Árpád-emlékmű Ópusztaszeren

 

Árpád utolsó nagy csatáját - Anonymus szerint - 907 júliusában vívta, amikor a bajor és keleti frank csapatok le akarták rázni adófizetési kötelezettségüket. Azonban az egyesített seregeket megállították a magyarok (pozsonyi csata), és ezzel kétségkívül a magyaroké lett a Kárpát-medence.

1 korona 1896-ból

 

Eseménynaptár

Október 2019
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Legfrissebb képeink